17 d’octubre de 2007

Hipnosi

Avui noves notícies sobre el cas Madelaine. Sincerament, no sé quines són ni m'interessen. Simplement he vist com al Telenotícies li tornaven a dedicar una bona estona d'informatius. La societat occidental s'ha tornat a encantar amb una notícia sensacionalista de les mans dels mass media del món capitalista. Com sempre, aquests, han utilitzat un reclam hipnòtic per entretenir la bona gent.

Madelaine McCannI és que no és ser mala persona preocupar-se per una pobra nena que vés a saber què li ha passat, ni molt menys! Precisament perquè és una reacció humana i de principis, els mitjans l'han utilitzat per no parlar de temes veritablement importants. Perquè, perdoneu, però tot i que em sap moltíssim greu per ella i el seu entorn, no és un cas generalitzat el que li ha passat ni un reflex de la injustícia que impera al món ara mateix.

És simplement el cas d'una família benestant europea que perd una nena petita amb ulls verds el que ha portat de cul la societat occidental durant els darrers mesos. I aposto el que vulgueu que ens hi tirarem tot un any, si cal. Però el que vull manifestar amb aquest escrit és que, gràcies a notícies com aquesta, els que maneguen els Telenotícies s'estalvien d'explicar les verdaderes injustícies del planeta.

Aquestes dades no les he sentit mai en un informatiu: Actualment hi ha 246 milions de nens i nenes forçats a treballar arreu del món. Sí, esclavitzats. Una de cada cinc dones serà violada o patirà un intent de violació al llarg de la seva vida. Sí, violades. El 47% de les dones manifesten que la primera relació sexual que van tenir va ser forçada. Sí, forçades. En el 85% de les zones en conflicte armat s'hi registren tràfics de dones i nenes. Sí, traficades. Més de 135 milions de nenes i dones han estat sotmeses a mutilació genital i uns altres dos milions més corren perill de ser sotmeses a aquesta pràctica cada any (6.000 cada dia!). Sí, mutilades. Almenys 1,8 milions de nens i nenes estan actualment obligats a prostituir-se o a treballar en pornografia. Sí, venuts sexualment. I això tan sols és la punta de l'iceberg...

Suposo que mica en mica es va entenent el cabreig que m'entra cada cop que surt la pobra Madelaine a les notícies. El seu cas ha estat utilitzat sense cap mena d'escrúpols per omplir la quota de gent que mira les notícies que es preocupa pels altres. D'aquesta manera, els rics del primer món poden anar dient el greu que els sap el dramàtic cas de la Madeleine, mentre se'ls amaguen les monstruoses xifres reals de les autèntiques injustícies que pateix el món actual.

Però és ben normal que mitjans capitalistes actuïn de forma alienadora. Si la gent veu la realitat, poc o molt, tendeix a canviar-la. Si canviem la opressió de les dones, després anirem per l'opressió dels homosexuals, després per l'opressió dels pobles, després per l'opressió dels pobres, i un llarg etcètera que el sistema no està disposat a permetre. Abans, intentaran que plorarem tots durant un any davant del televisor mirant aquests ulls hipnotitzadors dient "quin greu... però no hi podem fer res".

Salut!