2 de desembre de 2007

Autodeterminació!

Com que a tot arreu fan el mateix, suposo que el previsible seria que fes un escrit sobre la manifestació de l'1 de desembre, parlant de la quantitat de gent que hi va anar, analitzant el suport d'alguns partits, l'ambient clarament independentista, etc. Però l'escrit no va d'això.

Manifestació 1 desembre 2007 pel Dret de Decidir. Bloc de la CUPDe fet, pensava que tothom en parlaria, i que degut a la gran quantitat d'informació que ja hauríeu absorbit sobre la manifestació potser trobaríeu carregós una altra crònica, unes altres fotos, uns altres comentaris... O sigui, el de sempre.

Però no. El que he descobert avui navegant per la xarxa és que no hi ha cap resum que valgui realment la pena. Ni dels mitjans, ni dels blocs, ni dels fòrums... Estic plantejant-me de fer jo mateix les fotos, la crònica i els comentaris, la propera manifestació. Perquè caram, mira que hi ha cròniques i cròniques, però avui n'he llegit cada una que fa mitja llàstima del poc rigor que té. I de fotos... En fi, n'he trobat un parell, de bones; la resta... I dels comentaris ni en parlem. Els que éreu a la manifestació segur que m'enteneu...

La pregunta que em ve al cap després de la caminada en massa d'ahir és si aquesta mena d'evolució que està experimentant molta gent es mantindrà d'ara endavant o serà només una rabieta pel tema de les rodalies. Perquè ahir se'n van sentir molts, de crits; i gairebé tots per la independència. Però realment la gent es va tornant independentista?

Voldria pensar que sí, perquè mira que carda anys, que estem ocupats! Però suposo que el meu caràcter de català resignat que en el fons tots tenim en certa mesura, de català pessimista, de català derrotat, no em permet creure que tenim la independència ben a prop si juguem bé les nostres cartes.

Per començar, tenim el marc jurídic i legal que, sense que hàgim de fer cap mena d'esforç, ens anuncia per escrit que estem militarment ocupats i que no tenim drets ni reconeixement nacionals (l'aparell militar és el garant de la unitat d'Espanya, la Constitució Espanyola ens prohibeix autodeterminar-nos, la única nació reconeguda és la castellana sota el nom uniformitzador d'"espanyola", etc.).

El mateix marc jurídicolegal ens limita la llibertat d'expressió (que ja em direu quina llibertat d'expressió és la que està limitada). No pots criticar la monarquia, poden tancar publicacions -diaris, revistes...- mitjançant lleis dubtosament pròpies d'un estat democràtic. És el mateix marc que impedeix votar uns partits per no condemnar la violència independentista basca mentre permet votar partits que promouen el feixisme, el racisme, el masclisme, la homofòbia, etc.

De fet, fent la llista m'adono que tan sols amb el marc jurídicolegal en tindríem prou per catalogar l'Estat Espanyol de profundament antidemocràtic. Però n'hi ha més, perquè els dos partits que alternen el poder de l'estat de manera perpètua blinden aquest marc antidemocràtic, de tal manera que ni deroguen les lleis repressores, ni retoquen la Constitució Espanyola (mare de totes elles), ni fan res per reconèixer uns mínims drets nacionals i polítics pels catalans i les catalanes que volem decidir el nostre propi futur. Segons les lleis actuals, de fet, encara que el 100% dels diputats al Parlament de Catalunya votessin a favor de la independència, no la podríem tenir. Està prohibit. Quina democràcia!

Les lleis i els dos partits (gairebé únics) de l'estat componen una coalició perfecta que, quan comencen a anar mal dades, com ara amb les infraestructures, fan que tothom s'adoni mica en mica de les grans contradiccions en què està immers. No només això, sinó que aquestes mateixes persones, evidentment, s'adonen que Espanya no vol canviar (només ens cal escoltar la ministra o veure quin partit guanya les properes eleccions generals -és a dir, un d'aquells dos!-)

I quan s'aconsegueix que la gent s'adoni de tot això, s'adona al mateix temps que el més sensat -i al mateix temps just- és decidir per nosaltres mateixos. Autodeterminar-nos; que significa fer un referèndum democràtic per saber si volem quedar-nos amb Espanya o si preferim tenir un estat propi. I, de fet, després de veure el marc legal on ens trobem i que els partits espanyols el defensen, és de ben segur que el dia del referèndum la majoria de catalans votarem per la independència. O és que algun demòcrata prefereix un estat com aquest?

Salut!