24 de gener de 2008

"A Espanya hi ha llibertat d'expressió"

Quants cops ho heu sentit? Segurament un grapat de vegades. Bé... I quants cops us ho heu cregut? Probablement tots. Per què hauríem de pensar que no és així? Tenim moltes televisions, molts diaris... És molt difícil avui en dia que tots estiguin tan contaminats com per amagar segons quin tema... No?

Solidaritat amb EgunkariaLa veritat és que aquests dies he estat a punt de declarar un alto al bloc... Però gràcies al nostre estimat diari VilaWeb he agafat forces per escriure de nou. Avui és per parlar de la llibertat d'expressió. O, per emprar un terme més comú a Espanya, avui parlarem de censura. Censura ideològica (això ja ho sabem), però també informativa. Espero que després que veiéssiu els vídeos de l'altre dia hagi començat a canviar la imatge que pugueu tenir de l'estat que ens protegeix.

Aquest és el cas d'Egunkaria. Qui sàpiga què és Egunkaria ja pot deixar de llegir, perquè no us convenceré de res; vosaltres ja sabeu de què va això. Els que no, seguiu llegint si voleu. Egunkaria era un diari del País Basc. Un diari escrit totalment en euskera i potser per això molest per a segons qui, que evidentment no devia entendre euskera.

Però, perquè parlem en passat? Que no venia prou exemplars i va haver de tancar, el diari? No pas... Un bon dia una brigada policial va entrar a l'edifici on s'editava i va donar l'ordre d'aturar la impressió. Van detenir a un grapat de persones que hi treballaven -entre ells el director, que posteriorment va denunciar que havia sofert tortures, igual que 4 detinguts més- i amb això el diari es va tancar per sempre. No era l'any 1905, no us penseu... Era l'any 2003!

Segur que molts ja ho vau sentir en el seu moment. Segur que a molts us sona el nom. Però segur que molts encara dieu que a Espanya "Home.. sí que hi ha llibertat d'expressió..." oi? Potser si refresquem la memòria durant una estona canviem d'opinió. Us deixo amb un parell d'enllaços que us explicaran molt millor el cas del que ho faria jo. Després de llegir-vos-ho, busqueu més informació si voleu, i quan acabeu us torneu a preguntar: "A Espanya hi ha llibertat d'expressió"?

Per a més informació utilitzeu el cercador... I no el 3cat24...

Salut!

--
Dijous Paella - Premsa lliure