5 de febrer de 2008

Com fer que ens respectin

Que la majoria de catalans ens sentim discriminats davant l'Estat Espanyol em sembla més que evident. Impostos que se'n van i no tornen mai més, agressions anti-catalanes, caos en les infraestructures ferroviàries, adjudicació de les obres més destructives amb el medi ambient (MAT), discriminació lingüística a tots els nivells, retallada de drets civils...

La BBC fa la pilota als escocesos, serà per alguna cosa... A veure si n'aprenem.Al llarg de les últimes dècades el que hem fet els catalans davant de tot això és el que alguns han anomenat "pedagogia" a l'estat... "Pedagogia", diuen. És a dir, anar a donar volts per les espanyes per intentar convèncer-los que no som pas mala gent, que no tenim ni banyes ni cua, que no parlem en català per fer-los emprenyar sinó perquè és la llengua amb la qual ens comuniquem. Tot això que sembla tan evident, allà no ho tenen tant clar, encara, avui.

I no serà per què no hàgim tingut la oportunitat de parlar amb ells i tractar de convèncer-los, no. Al llarg de tots aquests anys hem enviat a Madrid centenars de polítics catalans per intentar acostar-los la realitat que es viu aquí, però encara n'hi ha molts que ens odien, i la majoria ni ens entenen. Voltant per la Viquipèdia he trobat que almenys 25 catalans han estat alguna vegada ministres del Govern d'Espanya. 25 ministres catalans! I tot i així encara no han aconseguit entendre'ns el més mínim.

Fa dies apareixia a VilaWeb un article que va captar la meva atenció. La BBC, la televisió britànica, engegarà un canal digital en gaèlic, la llengua que parlen prop de 250.000 escocesos. La BBC! És com si aquí la TVE, la televisió espanyola, engegués un canal digital totalment en català. Increïble, oi? Doncs hi ha 11 milions de catalanoparlants, quaranta-quatre vegades més que parlants de gaèlic. Si la BBC ho fa, per què no TVE?

Si ara demanéssim a Espanya que engegués un canal totalment en català, ens dirien que no és viable econòmicament. Bé doncs, la BBC assegura que el seu canal digital en gaèlic serà rendible... Hem dit que hi ha 44 vegades més de catalanoparlants, no? Encara que ho reduíssim a una quarta part dels beneficis possibles, seria deu vegades més rendible el canal de TVE que el de la BBC!

Però desgraciadament, en el millor dels casos, el que faria Espanya és el que ha fet sempre: El cafè per a tothom (o la xocolata del lloro). És a dir, canals per totes les comunitats autònomes. No us penseu que farien un canal pel català, no. És impossible que TVE impulsi un canal que aglutini tots els catalanoparlants de l'estat. Abans, promocionem el secessionisme lingüístic (encara que ens costi el triple). La qüestió és que no sembli que beneficiem els catalans. Per què? Doncs per què no ens estimen gaire, ves per on.

Però anant on volia arribar jo. Per què els britànics s'han plantejat de fer un canal totalment en gaèlic, ara? No han tingut temps abans, no? És clar que sí que n'han tingut, però no ha estat fins fa menys d'un any que no han sortit les darreres enquestes sobre la independència d'Escòcia. Més de la meitat dels escocesos és independentista, així que cal fer-los la pilota. Fem-los un canal de televisió en la seva llengua, diem-los que estar amb nosaltres va bé a l'economia escocesa, etc. etc.

Quan ens respectarà Espanya? Doncs quan la majoria de catalans vulguem la independència. Ja veureu com de cop i volta, llavors, seran tot somriures i beneficis. Inversions, suport a la llengua... Resumint: Un piloteig descarat. De fet, ja han començat aquestes eleccions amb la crescuda d'independentisme per les infraestructures, i la cosa augmentarà mentre seguim avançant.

La resposta dels conservadors, està clar, serà sempre la de "si marxeu us enviem els tancs", però hem d'estar preparats per un piloteig des de files "progressistes". Aquest és el que pot fer mal de debò, per fals i per traïdor.

Salut!