15 de novembre de 2008

Decidim universitat pública

Espai Europeu d'Ensenyament Superior, procés de Bolonya, mercantilització de l'ensenyament, liberalització del sistema educatiu, privatització dels serveis públics, mort de l'estat del benestar... Situant-nos a l'eix dreta-esquerra, que cadascú en digui com li convingui per amagar més o menys la realitat.

Decidim universitat públicaPodríem posar-hi l'etiqueta que volguéssim, fins i tot podríem trobar una dotzena d'eufemismes més per dir exactament el mateix, però això no canviaria res del fons de la qüestió: Què implica tot aquest merder? Algú ens ho ha explicat?

A part de les presentacions per encàrrec que realitza el vicerector d'estudiants de la UAB, que són més pròpies d'un venedor de cotxes que no d'un expert en educació, podríem dir que explicar explicar, el que és explicar, ens han explicat poc. I si no ho fa ningú, doncs ho hem de fer nosaltres, els estudiants, que en comptes d'això ens agradaria prou més estar estudiant per a guanyar-nos la vida.

Encara que com podeu veure en aquest portal del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) el tema dóna per uns quants dossiers i manifestos, em sembla que cal aprofitar qualsevol moment per respondre breument a un parell de preguntes; encara que no siguin totes. Per tant, comencem...

Com ens pagarem els estudis? L'honorable Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, defensa que el sistema de beques està passat de moda i que el que cal és que les persones que no tinguin prou recursos per pagar-se la carrera demanin un crèdit al banc. És a dir, el pobre s'ha d'hipotecar encara més la vida si és que vol intentar sortir del forat estudiant.

Com serà la formació que rebrem? Qui s'hagi pogut hipotecar per pagar-se un grau (que seria una pseudo-carrera), rebrà en 4 anys el que a la resta d'Europa imparteixen amb 3. Aquesta formació -reconegut per vicerectors, professors i companyia, a porta tancada- serà generalista i no aprofundirà en continguts sinó en competències, que vol dir crear un treballador mal·leable, flexible i capaç de comprendre les ordres fàcilment en el camp que li toqui, que no cal que sigui el que ha estudiat.

I els postgraus? Doncs per què no passi com a Itàlia -que quan ho van començar a aplicar tothom qui podia s'hi matriculava, com és lògic- es faran més cars del compte, per posar un filtre. Curiosament, no se'ls acut un altre filtre que l'econòmic, perquè la igualtat d'oportunitats existeix fins un cert punt... A més, es promocionarà que es facin en anglès, impedint que qui vulgui els faci en català.

I les empreses, on són? Doncs si és veritat que volen fer un sistema de tutories, grups reduïts, treball personalitzat i avaluació contínua, i si tal com diuen ho faran a cost zero perquè no volen augmentar ni un cèntim el pressupost per educació, la resposta és així de fàcil: Les empreses estaran finançant el sistema universitari.

Evidentment, hauríem de ser imbècils per creure'ns que un empresari donarà un milió d'euros per fer un grau o un postgrau a canvi de res, però els governants es pensen que sí que ho som... És imprescindible que coordinem una resposta d'oposició a aquesta farsa privatitzadora. Ara ens toca decidir el futur de la universitat al nostre país i se'ls ha de parar els peus abans no l'hagin fet massa grossa. Encara hi som a temps.

Salut!

--
N'gai N'gai - Pol petit