25 de novembre de 2008

Repressors i mentiders de debò

El passat dijous, 20 de novembre, milers d'estudiants arreu d'Europa van sortir al carrer per tornar a dir que no a la privatització de l'ensenyament superior. Prop de casa nostra, més de 500 estudiants a Girona i 250 a Olot van assistir a les manifestacions del SEPC.

Mossos carregant contra la marxa de Barcelona. Fotografia original de David DatziraEn un país normal i democràtic, el titular hagués estat "Els estudiants diuen no a la privatització" i a la fotografia s'hi veuria qualsevol escena de les que es van repetir arreu dels Països Catalans: Milers d'estudiants manifestant-se pacíficament contra aquesta nova onada neoliberal. I prou.

Però no estem en un país normal ni democràtic. O almenys a Barcelona no ho sembla. Si bé a Girona i a Olot els Mossos d'Esquadra van tallar-nos el trànsit dels carrers que els vam indicar (com haguessin fet amb qualsevol altra manifestació), a Barcelona algú va donar l'ordre de carregar contra la marxa pacífica. Va ser l'únic lloc on hi va haver incidents. Desenes d'estudiants i més d'un periodista van rebre cops de porra.

L'honorable secretari general d'Interior i membre destacat d'ICV, Joan Boada, va justificar l'actuació dels Mossos dient que el seu comportament va ser "excel·lent", que van "temperar" l'actitud "molt violenta d'una minoria" d'estudiants i que van actuar per garantir els "drets i la llibertat dels ciutadans"... Ho podria haver dit perfectament algú del PP, això!

ERC està impulsant Bolonya des del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa; ICV està organitzant la repressió contra les protestes dels estudiants a Barcelona des de la Conselleria d'Interior; amb CiU probablement la cosa encara seria pitjor; el PSC navega entre el centre i la dreta i el PP i Ciutadans no cal ni que els digui. Amb aquest panorama, com no volen que la gent estigui "desencisada" amb els polítics?

Entenc perfectament l'abstenció, el vot en blanc i el vot nul; entenc perfectament els que canvien de canal quan es parla de política i entenc perfectament els que, descontents amb això, estan coordinant gent vàlida per plantejar alternatives. M'és igual si un partit o un altre, el que cal és una política a favor del poble, no el que tenim ara.

Salut!