20 d’abril de 2009

Una gran victòria per a la noviolència

El passat dijous, 26 de març de 2009, hi va haver una manifestació multitudinària a Barcelona on milers de persones indignades van voler fer sentir la seva veu enfront de les pallisses que s'havia propinat a estudiants, periodistes i vianants la setmana anterior, en el desallotjament de la Universitat de Barcelona.

Bolonya s'aplica a cops de porraVaig seguir el desenvolupament de la manifestació, en directe, des de la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG, on un grup d'uns cinquanta estudiants encara hi vivíem en acte de protesta pel Procés de Bolonya. No ho hagués pogut fer si no fos per la cobertura que en va fer VilaWeb, que actualitzava l'estat de la manifestació gairebé cada minut. Va ser l'únic mitjà de comunicació que en va fer un seguiment digne.

Abans de tot això, era dels que pensava que aquell dia hi hauria una batalla campal a Barcelona. De fet, si fos per la policia autonòmica que tenim, probablement hauria estat així, ja que s'havien col·locat més d'una desena de furgones antiavalots armades fins dalt per actuar en cas que els manifestants volguessin passar per les Rambles. Una acció totalment antidemocràtica en ple any 2009, però tothom calla.

Tot i veure amb els seus propis ulls que hi havia un exèrcit de Mossos d'Esquadra preparats per apallissar-los, els milers de manifestants no van fer cas de la provocació i van exhibir-se amb una acció d'intel·ligència fenomenal: Van canviar el recorregut per evitar la policia. La manifestació era per Bolonya, no per ells, i no volien donar a la policia l'alegria de poder-los apallissar impunement.

Això els va tornar bojos. Durant molts minuts els cotxes de policia van recórrer carrers paral·lels als quals es desenvolupava la manifestació. Una persecució del dissident en tota regla. No va ser fins que se'n van afartar -una hora després- que no es va veure cap més cotxe de policia (tret dels municipals que tallaven el trànsit).

El resultat, impecable: Moltíssims policies que s'havien quedat sense poder estomacar manifestants, milers de persones que van acabar el recorregut pacíficament i sense ocasionar cap incident i els titulars dels diaris de l'endemà que deien "Milers de manifestants burlen els Mossos i la manifestació acaba sense incidents".

En trec dues conclusions elementals. Una: Caldrà analitzar molt bé a partir d'ara qui té la culpa dels enfrontaments entre manifestants i policia, perquè quan es burla el cordó policial resulta que no hi ha incidents. I dues: Caldrà analitzar molt bé si les corrents violentes que tenim entre els moviments socials ens fan més mal que bé, perquè després d'aquesta manifestació ningú es va atrevir a desacreditar el moviment "anti-Bolonya" (que en realitat és anti-Procés de Bolonya).

Salut!

--
Esquirols - Al banderer de la pau