18 de novembre de 2009

Comunicat de renúncia al càrrec de Coordinador del Consell d'Estudiants

Les eleccions d'ahir al rectorat van acabar de la manera més trista possible: En primer lloc cal destacar l'abstenció, que va ser del 78,62% i, en segon lloc, la opció més votada no va ser cap candidatura sinó el vot nul, amb 835 vots (1.176, si sumem vots nuls i vots en blanc).

El Rectorat de la UdG.
Anna Maria Geli (amb 746 vots) i Manel Poch (amb 710 vots) es saludaven alegres després de conèixer el resultat, a la Facultat de Lletres. Una alegria incomprensible tenint en compte els resultats. Els representants dels estudiants no podíem estar més estupefactes davant d'aquest panorama.

Després d'intentar deslegitimar els processos democràtics que van endegar els estudiants contra el Procés de Bolonya, dient que els dos referèndums que havíem realitzat de forma oficial no eren legítims per haver aconseguit un 14,76% i un 18,10% respectivament, els dos candidats ara donen per bones unes eleccions que han assolit el 21,38% de participació.

Cal tenir en compte que els dos referèndums eren no-vinculants, a diferència de les eleccions al rectorat, que sí que són vinculants. Per la qual cosa la participació s'hauria d'haver disparat aquesta vegada. Però no ha estat així, tan sols hi ha hagut una diferència d'un 5% i un 3%, respectivament. És a dir: Una participació mediocre per unes eleccions a rectorat.

Vistos els resultats, doncs, no puc fer altra cosa que exigir la convocatòria de noves eleccions al rectorat, amb nous candidats. És impensable que tot i la participació absolutament ridícula i el gran pes del vot nul i el vot en blanc, es vulgui mirar cap un altre costat i governar, durant 4 anys més, malgrat tenir la immensa majoria de la universitat d'esquenes. No és ètic per a la democràcia universitària, ni convenient per a una bona governabilitat de la UdG els propers anys.

«He esgotat totes les vies institucionals possibles»

Prenc la decisió d'abandonar el càrrec de representació institucional dels estudiants després d'una reflexió profunda. Durant els dos darrers anys he assumit el càrrec amb responsabilitat i lleialtat institucional. No ho ha fet així el rectorat.

El rectorat de la UdG ha intentat una vegada i una altra deslegitimar el propi òrgan institucional de representació dels estudiants de la UdG (per no dir els òrgans de representació i participació directa, que ni tan sols es contemplen als estatuts de la UdG). Ha intentat minvar-ne la participació impedint-ne les eleccions anticipades que tothom demanava i ha fet cas omís de totes les reclamacions dels estudiants durant aquest temps.

Em temo que per més que segueixi treballant-hi, és impossible aconseguir res més davant d'un panorama com aquest. Tots els esforços per a fer propostes constructives, realistes i raonables, xoquen contra la mateixa paret de sempre. El “no” sistemàtic del rectorat a totes les propostes dels estudiants, siguin bones o dolentes.

«Dimiteixo, doncs, com a protesta per la situació de manca de democràcia i participació que vivim a la UdG i per exigir noves eleccions al rectorat»

Aquesta és una decisió unipersonal i només afecta al Coordinador del Consell d'Estudiants. La tasca de coordinació del Consell l'assumirà, fins que no hi hagi noves eleccions, una Comissió Gestora formada pels membres de la Comissió Permanent del Consell d'Estudiants.
Jordi Gasulla i Flavià
Girona, 18 de novembre de 2009