13 de desembre de 2009

Primera valoració del 13D a la Garrotxa

Avui és un dia històric, perquè per primera vegada 15 municipis de la Garrotxa han pogut opinar sobre si volen, o no volen, la independència. Ho han pogut fer en un referèndum impecable, avalat per una dotzena d'interventors acreditats i, fins i tot, de dos observadors internacionals.

Imatge de TV Olot. Paraules de valoració del 13D a la Garrotxa.Aquests són uns resultats sense precedents. No només perquè s'ha organitzat des de la societat civil, sinó que ho hem fet de manera totalment legal. Encara que alguns ho hagin volgut prohibir no han pogut, perquè no tenien base legal. El més important, però, ha estat que el nostre objectiu era fomentar la participació i ho hem aconseguit. Ho hem aconseguit sense el suport de les institucions, ho hem fet de manera totalment autònoma, amb el suport de molta gent diferent, de totes les tendències i sense cap mena de protagonismes, sinó que tots anàvem a una.

Estem convençuts que avui hem fet la democràcia un xic més forta. Hem recordat que les persones, totes, tenen el dret de poder opinar sobre tots els temes que els afecten. Hem recordat que són les persones del poble les que han de decidir lliurement i sense coaccions quin futur volen pel seu poble. Les que prefereixen el sí, les que prefereixen el no i les que prefereixen votar en blanc. I no només això, sinó que ho hem pogut decidir els que vam néixer aquí i, també, els que no hi van néixer, sense distincions, perquè ells també formen part del poble català i han de ser partíceps d'aquesta decisió col·lectiva.

Volem donar les gràcies a totes les entitats, associacions i partits que s'han adherit a la plataforma. Gràcies a tots els que ens han donat suport, als que ens han ajudat i als que han fet possible la organització de les consultes. Gràcies també als que ens han deixat els locals per fer les votacions i a les diferents personalitats que s'han manifestat a favor que la gent del poble pogués expressar-se avui. Però gràcies, sobretot, a la gent que avui ha anat a votar. Aquest èxit és fonamentalment seu.

Avui, tots nosaltres, hem fet història. Però això no acaba aquí: Dels 21 municipis que té la comarca, 15, que són la majoria, ja han anat a votar i tots ho han fet a favor de la independència. Però encara en queden uns quants. Queden 6 municipis i ja hi podeu pujar de peus que tots ells tindran la seva consulta popular. També Olot. També podrà votar Olot.

No vull allargar-me més, perquè aquí al darrere tinc els representants de les 15 comissions locals que han fet possible la consulta i crec que avui han de ser ells els protagonistes. Començarà a parlar en Pere Soler, coordinador de la comissió local de Besalú...
Besalú, 13 de desembre de 2009