18 de setembre de 2008

Carta d'agraïment

Mai la havia començat per por de fer-la massa curta. De deixar-me persones i històries. No és pas que hagi canviat d'opinió, però he pensat «algun dia la hauràs de començar, així que fes-ho avui i si de cas ja la continuaràs més endavant». Potser és una feina inútil, però almenys hi haurà gent que sabrà que hi penso i que li estic agraït.

Volcà Montsacopa (La Garrotxa)Gràcies a la mare natura, per existir i per deixar-me existir a mi. Li dec la vida i estaré eternament en deute amb ella. Gràcies a la sort, per haver-me acompanyat fins ara.

Gràcies als nens cruels de la meva infantesa, per ensenyar-me el que era patir. Gràcies al meu jo de petit, per esdevenir igual que ells en molts casos i demostrar-me que com deia el filòsof, cometre la injustícia és sens dubte molt pitjor que sofrir-la. Gràcies als nens sincers que m'ho van advertir i gràcies als que després d'haver-los agreujat em van perdonar i em van deixar ser un altre.

Gràcies als mestres i les mestres que vaig tenir. Als que van ser bons exemples, per fer-me de guies i per demostrar-me que es podia ser bo. Als que van ser mals exemples, per mostrar-me mil exemples de com no havia d'actuar. Gràcies, de debò, a tots; però més als primers, que són els únics que em van donar esperança.

Gràcies a la gent despolititzada, als desencantats amb la política, per dir-me fa temps que tots els polítics són iguals. I gràcies novament al meu jo anterior, per no creure-se'ls i poder descobrir en primera persona que tenien raó. Gràcies als que desobeeixen al partit i a les persones lliures. Gràcies als que ho intenten malgrat tot.

Gràcies a la gent que opina sense conèixer el tema, per ensenyar-me com em deuen veure quan faig el mateix. Gràcies als que reconeixen que no en saben, per ensenyar-me a fer-ho. Gràcies a aquells que quan veuen que no en tinc ni idea d'alguna cosa simplement me la expliquen. I gràcies a aquells que escolten quan no en tenen ni idea d'alguna cosa, per ensenyar-me'n.

Gràcies a aquells qui van morir per aconseguir quelcom que mai podrien gaudir, per fer-me sentir vergonya cada cop que no m'atreveixo a arriscar el poc que actualment he d'arriscar. Gràcies a aquells que fan el que prediquen, per demostrar-me que és possible fer-ho. I gràcies als que no fan el que prediquen, per demostrar-me que són pitjors que els que no prediquen.

Gràcies a moltíssima gent... No podria dir-los a tots en un sol article d'aquests (ni dos, ni tres, que ja intentaré fer un altre dia). Però no puc deixar de donar gràcies a aquells qui m'ho han donat tot, i se me'n pixa que sigui un tòpic.

Gràcies al pare i a la mare que em van fer néixer. Gràcies per educar-me en valors, per ajudar-me sempre, per posar-me límits quan calia. Gràcies també per equivocar-vos; poques vegades, però que em serviran en un futur, espero. Gràcies... Podria fer aquest paràgraf tan llarg com tots els anteriors junts, però tampoc en faria prou, així que ho escurçaré i ho deixaré amb un «Gràcies per tot el que ja sabeu, i pel que no sabeu també».

Salut!