22 de juny de 2010

El burca és repugnant

Començo l'article per on cal començar-lo: El burca és una peça de roba masclista i repugnant, l'objectiu del qual és fer les dones invisibles i impedir que esdevinguin persones lliures i plenament integrades a la societat. Com a tal, s'ha n'ha d'eradicar l'ús el més ràpid possible i cal condemnar i perseguir qualsevol intent de fomentar-lo.

DESCRIPCIÓ DE LA IMATGELes darreres setmanes, els polítics del país -seguint l'agenda política del partit racista Plataforma per Catalunya (PxC), sigui dit de passada- han fet del vel integral el tema central de la campanya electoral per les eleccions d'aquest novembre al Parlament. La teoria que apliquen és clara: Si prenem mesures populistes en temes d'immigració, ningú votarà partits que només tinguin aquest punt programàtic, perquè ja estarà "cobert" pels partits tradicionals.

Amb l'excusa de no perdre vots, els partits que ostenten alguns ajuntaments -com el de Lleida o el Vendrell- han tirat pel dret i han prohibit l'ús del vel integral (ja sigui el burca, el nicab o alguns tipus de xador) en espais públics. Sense consultar-ho als experts en serveis socials o immigració. Sense debat públic. Sense tenir en compte les dones que pateixen aquesta repressió. A cop de decret i a l'estil electoralista.

La imatge de dalt és per fer una comparació ràpida i senzilla d'entendre, entre la violència masclista i la imposició del vel integral a les dones: Òbviament, totes dues pràctiques són repugnants i absolutament rebutjables. I totes dues s'han d'eradicar el més ràpid possible. I totes dues ens produeixen indignació cada cop que les veiem pel carrer, a l'ajuntament o on sigui.

Però a ningú se li ha acudit mai prohibir l'entrada d'una dona amb la cara plena de blaus a cap espai públic. Perquè és obvi que aquesta persona és senzillament la víctima de la injustícia, de la mateixa manera que ho és la dona que és obligada a dur el vel integral.

Algú dirà: "És que hi ha dones que opten, voluntàriament, per dur el vel integral". Però això no és així. Hi han optat després de rebre una educació masclista, que els ha ensenyat a ser submises i a no tenir personalitat pròpia. De la mateixa manera que també hi ha moltes dones que, tot i tenir la cara plena de blaus per les pallisses constants dels seus marits o parelles, ho accepten perquè "en el fons, ho fa perquè m'estima". I no per això s'ha de deixar de perseguir el maltractador i de protegir la maltractada.

En conclusió, amb el vel integral no s'ha d'actuar de cap altra manera de com es faria amb les altres formes de discriminació masclista. Les dones són les víctimes d'aquesta xacra i no els farem cap bé aïllant-les a casa seva, on només el seu marit i els seus fills seran testimonis de tot el que pateixen. El que cal per a solucionar aquests casos és atenció social, ajuda immediata i persecució de les persones que les obliguin a dur aquesta peça de roba.

Salut!