9 de juny de 2010

El nivell de pau a Espanya

Ahir es va publicar el rànquing que anualment realitza l'Institute for Economics and Peace sobre la pau al món, anomenat Global Peace Index (GPI). Segons informa VilaWeb, el GPI és considerat el dossier més complet sobre la pau al món i per això ha rebut el reconeixement explícit de l'ex-secretari general de l'ONU Kofi Annan, del dalai lama, dels premis Nobel de la Pau Desmond Tutu i Martti Ahtisaari, entre moltes altres persones.

DESCRIPCIÓ DE LA IMATGEAquest rànquing atorga a cada estat un color, en funció del nivell de pau que es determina que hi ha. Hi ha cinc nivells: El que es considera pitjor és el vermell i el millor és el verd clar, passant pel taronja, el groc i el verd pistatxo, en aquest ordre. Com podeu veure a la imatge de l'esquerra, l'estat espanyol obté el color verd clar. És a dir, en una escala de l'1 al 5, on el 1 fos el nivell més elevat de pau, Espanya s'enduria una qualificació d'entre 1 i 1,4 punts, segons el GPI. Vist des d'una òptica mundial, doncs, som dels més afortunats.

Per tal de realitzar aquest índex es tenen en compte una vintena d'indicadors de pau (percepció de delinqüència, nombre d'homicidis, inestabilitat política, respecte dels drets humans, relacions amb els països veïns...) i una trentena d'indicadors relacionats (índex d'alfabetització, despesa en educació, percepció de la corrupció, nombre de dones al parlament, grau de llibertats civils, participació política...) (font). És a dir, la cosa no se l'han tret del barret, sinó que s'ha elaborat a partir d'un anàlisi complex de la realitat dels estats.

Ara tocaria preguntar-nos -almenys jo m'ho pregunto-, com és que les campanyes electorals espanyoles giren sempre entorn als mateixos eixos: Inseguretat ciutadana, ETA, terrorisme islamista, etc. I com és que els mitjans de comunicació centren l'atenció pública, hi hagi o no hi hagi eleccions, en aquest tema.

¿Com pot ser que un simple comunicat d'ETA ocupi més portades que manifestacions multitudinàries a favor de l'autodeterminació o que les consultes populars sobre la independència, per exemple? No ho sé, però el que tinc clar és que la mateixa gent que s'esforça moltíssim en llançar merda sobre TV3 -per una suposada crosta nacionalista- són els mateixos que callen com uns murris davant d'aquesta manipulació informativa.

Salut!