16 de setembre de 2011

Independència i socialisme, és clar

Els crits i les proclames no solen servir massa de res, a l'hora de convèncer els indecisos. Cal posar-se al lloc de l'altre per entendre quins dubtes té i com se li poden solucionar. La independència i el socialisme són dos grans temes que requereixen molt de temps i coneixements per explicar-los amb detall. Per tant, avui em limitaré a un argument que està de moda, és molt senzill d'entendre i tothom és capaç d'explicar: L'econòmic.

Foto original: Jordi Borràs http://ves.cat/aR4nAquest argument, que hauria de ser l'últim de tots en l'ordre de prioritats, és necessari perquè vivim en un moment històric anòmal i transcendental per al futur del nostre país i del món sencer: La crisi del model econòmic capitalista, que està en fallida des de fa anys, posa al punt de mira de tots els ciutadans -i encara més dels mitjans de comunicació- les alternatives que es puguin plantejar des de qualsevol sector. Paral·lelament, a nivell local, ens toca viure una crisi més, de tipus nacional, social i cultural. L'estat espanyol ha iniciat un procés de centralització i uniformització nacional que impossibilita el ple desenvolupament del poble català si no és en forma d'estat independent.

Així, doncs, parlem de números. Segons el Cercle Català de Negocis (entitat empresarial que s'ha dedicat en els darrers anys a estudiar els efectes econòmics de l'espoli fiscal a Catalunya) ha calculat que la diferència entre els impostos que paga la gent de Catalunya i la despesa total que fa l'estat en aquest territori és de 22.000 Milions d'euros (dades del 2008). Amb la independència, tots els impostos que paguem es gestionarien directament des de la Generalitat de Catalunya, cosa que significa que l'actual pressupost de 39.700 Milions d'euros (dades del 2010) es convertiria en 61.700 Milions d'euros. Un 55% més en relació al pressupost total actual de la Generalitat.

Per si no sou capaços d'entendre què significa això a la pràctica, en aquesta taula teniu un exemple de les coses que es podrien finançar tan sols amb els diners de l'espoli fiscal d'un sol any (broma de les pistes de bàsquet inclosa):

Elaboració: Cercle Català de Negocis.

Però no ens quedem només aquí, perquè a més de voler una nació lliure també la volem socialment justa. Podríem parlar de moltes mesures econòmiques de caràcter socialista, però em centraré només en una que no té discussió possible: El control de l'evasió fiscal. O el que és el mateix, vigilar que les grans fortunes no estafin impostos a hisenda. Segons el setmanari La Directa l'evasió fiscal dels més rics de Catalunya és de 16.000 Milions d'euros. Tan sols controlant que les grans fortunes no estafin a l'estat els impostos que tenim actualment, el pressupost de la Catalunya lliure i socialista arribaria a 77.700 Milions d'euros. Un 95,7% més en relació al pressupost actual.

Elaboració: Pròpia a partir de les dades del CCN i La Directa

Aquests números no són exactes, ja que no té en compte l'increment d'impostos actualment en desús o pràcticament inexistents cap a les grans fortunes, com l'impost de patrimoni (que han ressuscitat per la campanya electoral espanyola), l'impost que grava pisos buits per a fomentar la venda i lloguer d'immobles, l'impost sobre les transaccions borsàries especulatives i un llarg etcètera. A la pràctica, doncs, estaríem parlant d'alguns Milions d'euros més.

Veient la simulació del Cercle Català de Negocis i l'increment de pressupost que significaria controlar l'evasió fiscal dels súper-rics, només ens queda fer volar la imaginació per a adonar-nos del país que podem construir si ens ho proposem. Tenim un deure històric amb la nació catalana i amb la resta de nacions de la Terra. Alliberem-nos d'una vegada d'aquests dos mals que ens escanyen (Espanya i el capitalisme). Canviem el món.

Com va dir un savi: "No oblideu mai que si ens aixequem ben d'hora, i penquem, sense retrets, sense excuses, creieu-me que aquest és un país imparable". 

Per cert, segons un estudi publicat el 2008, el dèficit fiscal del País Valencià l'any 2005 era de 2.168 Milions d'euros i el de les Illes Balears de 3.887 Milions d'euros. La independència queda lluny, encara, per la resta de Països Catalans, però no patiu que un cop vegin que bé que ens ho muntem, no tindran cap mena de dubte: Independència i socialisme!