13 d’abril de 2013

Us presento un valent

Us presento un valent: Hassanna Aalia. Té la mateixa edat que jo: 24 anys. Però no va tenir la sort de néixer en un país ric, com el nostre. Ell va néixer als territoris ocupats del Sàhara Occidental, un país envaït per l'exèrcit marroquí des de fa 38 anys. Des de petit, ha vist com la policia, l'escola i l'exèrcit reprimien el seu poble amb violència, tortures i assassinats. Amb els pas dels anys, s'ha convertit en un activista social i polític. Lluita pacíficament per aconseguir l'autodeterminació del poble sahrauí. Una autodeterminació que l'ONU va ordenar l'any 1975 i que encara no s'ha produït, per culpa dels interessos econòmics d'estats com el Marroc, Espanya i França.

Hassanna Aalia xerrada OlotEl passat novembre de 2010, el poble sahrauí va organitzar un gran campament de protesta als territoris ocupats del Sàhara Occidental, per exigir el respecte pels drets humans. Un campament pacífic. Amb famílies senceres. Hi havia un total de 20.000 persones acampades! Potser el recordareu perquè aquell campament va ser el primer de la revolució àrab. L'exèrcit marroquí no va trigar gaire en enviar l'exèrcit i la gendarmeria a desallotjar i cremar el campament. A sobre, va iniciar un judici militar contra persones civils per haver participat en aquell campament. Una de les persones jutjades és en Hassanna.

A ell, que té 24 anys, com jo, l'han condemnat a cadena perpètua. A companys seus els ha caigut la mateixa pena, o bé 20 o 30 anys de presó. Penes absolutament arbitràries, sense testimonis, sense proves, sense garanties processals. En Hassanna va fugir. Ara està exiliat al País Basc i està fent conferències arreu de l'estat espanyol per explicar què passa al Sàhara. Avui ha vingut a Olot i l'he pogut escoltar personalment.

Una persona del públic li ha preguntat si no tenia por, ja que Espanya i el Marroc tenen un tractat d'extradició que fa que en qualsevol moment la policia espanyola el pugui detenir i enviar cap al Marroc, a complir cadena perpètua. En Hassanna ha dit que tant de bo passi això, perquè potser és la única manera que el poble sahrauí sigui visible als ulls del món.

En Hassanna, que té 24 anys, és conscient que si va a parar a una presó marroquina patirà abusos i, molt probablement, tortures...

Espero que els amics Juanma Robles i Marti Albesa entenguin la vergonya que em fa sortir en un llibre anomenat "Valents" pel meu activisme social i polític. Després de sentir en Hassanna, quan he arribat a casa i he vist el llibre on apareix el meu nom, no he pogut fer una altra cosa que plorar.