8 de maig de 2014

Multireferèndum 2014: Una eina per aprofundir en la democràcia

Al llarg d'aquests últims anys, el nostre país ha viscut un tsunami a favor del dret a decidir. Les forces polítiques, al principi, no van veure amb gaire bons ulls aquell primer referèndum sobre la independència d'Arenys de Munt. La societat, però, els va passar al davant organitzant centenars de consultes arreu de Catalunya. I, finalment, gairebé totes les forces polítiques s'hi han acabat adherint.

Multireferèndum 2014Les consultes sobre la independència han fet una gran tasca pedagògica, en aquest sentit. A tots els pobles on es van fer, la gent va poder experimentar (per primera vegada de forma massiva) què significa això de la democràcia directa. El poble s'organitza i el poble decideix. Sense intermediaris.

El proper 25 de maig, a part de les eleccions europees, una quarantena d'entitats d'arreu del país han convocat un Multireferèndum. És a dir, una consulta popular perquè la gent es pronunciï sobre diversos temes. Un altre exercici de democràcia directa impulsat per entitats destacables, com ara la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Aturem el Fracking, Xarxa per la Sobirania Energètica, Som lo que Sembrem, Dempeus per la Salut Pública, Procés Constituent, la CUP i moltes més.

Hi haurà quatre preguntes: Una sobre els transgènics, una sobre el pagament del deute il·legítim, una sobre la gestió democràtica de l'energia i una sobre el dret a convocar referèndums vinculants des de la població a través de les ILP.  Són quatre temes molt importants, la decisió sobre els quals està actualment en mans dels partits polítics. I no hauria de ser així. La gent hauria de poder-ho decidir directament. Sense intermediaris.

Suposo que és per això que em sap greu que tots els partits amb representació a l'Ajuntament d'Olot hagin rebutjat donar suport a aquesta iniciativa popular. Crec que CiU, PSC, ERC, PP i PxC s'ho haurien s'haver pensat millor. Aquest serà un nou cas d'aquells que la societat civil passarà per davant dels partits. Què hi farem. El 25 de maig, una vegada més i malgrat tot, exercirem el nostre dret a decidir.

Article publicat al Setmanari La Comarca d'Olot